Ciasto na śmietanie - wersja zimowa

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj częstuję Was ciastem na bazie kwaśnej śmietany. Tym razem wersja zimowa. Jakiś czas temu robiłam taką z darami lata. Ciasto szybkie w przygotowaniu i proste. Wystarczy wymieszać łyżką. Jeśli macie ochotę,możecie polać polewą to ciasto.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kwaśnej śmietany-12%

    170 g mąki orkiszowej jasnej

    250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    30 g kakao

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    35 g gorzkiej czekolady

    100 ml mleka 1,5%

    4 jajka

    35 g melasy

    100 g erytrolu
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto na śmietanie - wersja zimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzała. Następnie dodać do niej jajka oraz melasę i erytrol oraz mleko i dokładnie wymieszać.
  • 2. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i kakao. Czekoladę posiekać i wraz z suchymi składnikami dodać do mokrych składników i szybko wymieszać.
  • 3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać.

    Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec około 50 minut, po 30 wyłączyć termoobieg. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.

    100 g to około 214 kcal
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 12%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować