Ciasto miodowo-orzechowe

0 (0 ocen)

To ciasto gości na moim stole niemal na każde święta , czy wiosną czy zimą smakuje rewelacyjnie .

Składniki:

  • Ciasto :

    3 szklanki mąki

    2 całe jajka

    3/4 kostki margaryny

    0,5 szklanki cukru

    2 łyżki mleka

    2 łyżki miodu

    2 łyżeczki sody



    Krem :

    3 szklanki mleka

    1 szklanka cukru

    4 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka cukru waniliowego



    125g miękkiego masła

    100 ml śmietanki 30%



    Masa orzechowa : 

    400g orzechów ziemnych niesolonych ( lub innych )

    50g cukru

    2 łyżki miodu

    100g masła



    Dodatkowo :

    100g czekolady

    2 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem :

    Składniki na krem mieszamy razem w rondelku , do czasu aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem . Nie przerywając ucierania powoli dolewamy śmietankę .
  • 2. Ciasto :

    Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 równe części . Jedną część od razu przekładamy na blaszkę o wymiarach 22/33 cm ( można najpierw ciasto rozwałkować i potem rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ) Boków nie wykładamy . Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem . Pieczemy spód ciasta w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 15 min . Po tym czasie ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy do przestudzenia . Delikatnie przekładamy upieczony spód na deskę i na tą samą blachę wykładamy drugą część ciasta . Na surowym cieście rozkładamy przygotowaną wcześniej masę z orzechów .
  • 3. Masa z orzechów :

    Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem , dodajemy orzechy i mieszamy . Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając , aż masa nabierze karmelowej konsystencji . Wykładamy równomiernie ciepłą masę orzechową na surowe ciasto . Wkładamy całość do pieca i pieczemy 15 min . w temp. 160ºC. 



    Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany krem , wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta , które było upieczone z orzechami . Delikatnie dociskamy .

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło . Polewą dekorujemy wierzch ciasta .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować