Ciasto miodowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem :
Składniki na krem mieszamy razem w rondelku , do czasu aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem . Nie przerywając ucierania powoli dolewamy śmietankę .
2.Ciasto :
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 równe części . Jedną część od razu przekładamy na blaszkę o wymiarach 22/33 cm ( można najpierw ciasto rozwałkować i potem rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ) Boków nie wykładamy . Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem . Pieczemy spód ciasta w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 15 min . Po tym czasie ciasto wyciągamy z pieca i odkładamy do przestudzenia . Delikatnie przekładamy upieczony spód na deskę i na tą samą blachę wykładamy drugą część ciasta . Na surowym cieście rozkładamy przygotowaną wcześniej masę z orzechów .
3.Masa z orzechów :
Na patelni rozpuszczamy masło z miodem i cukrem , dodajemy orzechy i mieszamy . Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając , aż masa nabierze karmelowej konsystencji . Wykładamy równomiernie ciepłą masę orzechową na surowe ciasto . Wkładamy całość do pieca i pieczemy 15 min . w temp. 160ºC.
Na upieczony spód ciasta wykładamy przygotowany krem , wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta , które było upieczone z orzechami . Delikatnie dociskamy .
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło . Polewą dekorujemy wierzch ciasta .
Komentarze