ciasto miód-piernik i orzechy

4.5 (142 ocen)

zupełnie niechcący wymyślone ciacho! okazało się sukcesem! idealnie smakuje na drugi dzień!

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
    4 jaja
    1/2 szkl cukru
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    łyżeczka proszku do piecz
    1 wafelek princessa
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyzka mąki pszennej
    2 łyżki miodu kwiatowego
    ciasto piernikowe:
    2 jajka
    1/2 szkl oleju arachidowego
    2/3 szkl mleka 3,2%
    szkl cukru
    2 łyżki miodu
    łyżeczka proszku do piecz
    łyżeczka sody oczyszczonej
    cukier waniliowy
    3 łyżki przyprawy do piernika
    łyżka kawy inki
    2 szkl mąki pszennej
    masa:
    margaryna palma z murzynkiem
    litr mleka
    3/4 szkl kaszy mannej (ok 9 łyżek)
    czubata szkl cukru
    cukier waniliowy
    dodatkowo do ciasta:
    puszka masy "krówki"
    dżem truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Miodownik Desery

Ciasto miód-piernik i orzechy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:

    Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli na puch , wlewamy miód , dodajemy stopniowo cukier i żółtka . Mąkę , orzechy , pognieciony wafelek i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce , później dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką . Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 *C na ok 25 min.

    Ciasto piernikowe:

    jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel , składniki suche mieszamy w osobnej misce . Do ubitych jajek dodajemy na przemian kilka łyżek suchych składników z olejem i mlekiem .Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 200 *C przez ok 25 min.

    Masa:

    Mleko gotujemy z cukrami , po zagotowaniu dorzucamy kaszę manną , mieszamy aż uzyska konsystencję gęstego budyniu , masło ubijamy do białości i dokładamy po łyżce wystudzonej kaszki.

    Ciasto :

    placek piernikowy przecinamy na 2 części , pierwszą smarujemy dżemem ,na to układamy 1/2 masy grysikowej , kładziemy biszkopt orzechowy, masę krówkową i drugą część masy grysikowej przykrywamy drugim płatem ciasta piernikowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować