Ciasto Michałkowa Nutka

5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą z dodatkiem smacznych cukierków, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą, dżemem i Michałkami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 5 jajek
    • 5 łyżek maki pszennej
    • 5 łyżek maki ziemniaczanej
    • ¾ szk. cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    Składniki na masę z cukierkami:
    • 500 g śmietany 30%
    • 15 cukierków Michałki
    • ½ szk. cukru pudru
    • 1 łyżka żelatyny
    Składniki na masę śmietankową:
    • 330 ml śmietany 30%
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 łyżka żelatyny
    Składniki dodatkowe:
    • 350 g podłużnych biszkoptów
    • 280 g dżemu wiśniowego
    • 10 cukierków Michałek
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto michałkowa nutka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Sposób przygotowania biszkoptu:
    1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem. Dodaję stopniowo cukier i żółtka. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i stopniowo dodaję do masy jajecznej, miksując cały czas. Masę biszkoptową wylewam do formy i piekę 30 minut w 180°C.
  • masa 2. Sposób przygotowania ciemnej masy:
    1. Jedną szklankę śmietany podgrzewam lekko i dodaje cukierki, nie gotuję, mieszam do rozpuszczenia się cukierków i studzę.
    2. Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i łączę z masą z cukierków. Następnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatyną, miksuje chwilkę i wylewam na upieczony, ostudzony biszkopt.
  • dżem 3. 3. Układam biszkopty a pomiędzy ciastka wtykam dżem wiśniowy.
  • ciasto 4. Sposób przygotowania masy śmietanowej:
    1. Śmietanę ubijam, dodaję cukier oraz rozpuszczoną w malej ilości wody żelatynę. Masę wykładam na biszkopty.
    2. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi pozostałymi cukierkami.
    3. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
  • ciasto 5. 4. Gotowe.
    5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować