Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

  • wyświetlono: 3958 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

W sezonie malinowym, grzechem by było nie zrobić ciasta z ich wykorzystaniem. A, że w moim ogrodzie w tym roku mam ich wyjątkowo dużo postanowiłam je wykorzystać w maksymalny sposób. Krem i środek składa się z malin łączy je dżem malinowy i puszysty biszkopt. Kolejny grzech to nie zjeść choć kawałka

juchab
  • 30min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
5jajek
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
¾ szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Krem malinowo- malinowy:
500ml mleka
150g masła lub margaryny
250g serka homogenizowanego o smaku malinowym
1 budyń malinowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki malin
6 łyżek cukru pudru

Galaretka malinowa:
500 ml malin
2 galaretki malinowe

Dodatkowo:
150g dżemu malinowego
Kokos do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem malinowo- malinowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń i serek, całość dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Na koniec wsypać maliny krótko zmiksować. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • 3. Galaretka malinowa: Obie galaretki rozpuścić w 500ml wrzącej wody. Gdy ostygnie wsypać owoce, wymieszać.
  • 4. Przełożenie: Pierwszą część biszkoptu posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 kremu, na niego wyłożyć tężejącą galaretkę malinową. Gdy całkowicie stężeje wyłożyć ponownie 1/3 kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć ostatnią część dżemu i kremu. Wierzch posypać koksem lub startą białą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiciasta z owocamiciasta z krememmaliny ciasta z malinami

Komentarze

Podobne przepisy

Fale dunaju

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto Fale Dunaju z galaretką malinową

Pyszne,klasyczne ciasto kremowo-owocowe...

gotowa porcja ciasta

Dodane przez: ziutula

malinowe ciasto smakołyk z galaretką...

malinowy smakołyk z lekkim ciastem...

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Malinowa chmurka z galaretką

Kruche spody, beza, krem lekki...

Malinowa rapsodia

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto malinowa rapsodia na biszkopcie z...

Często piekę to ciasto. Każdy je...

Ciasto z kremem ananasowym

Dodane przez: iziona

Ciasto z kremem ananasowym i musem malinowym

Pyszne z lekko kwaskowym musem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE