Ciasto Matrioszka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Proste ciasto - biszkopt przełożony dżemem i pokryty marcepanem - dzięki kolorowej dekoracji nawet takie proste ciasto może zachwycić.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Blacha o wymiarach: 35cm x 25cm
    Biszkopt jasny:
    6 dużych jajek
    1,5 szklanki mąki typ 405
    1,5 szklanki cukru
    szczypta soli

    200 g ulubionego dżemu np. malinowego
    500 g masy marcepanowej
    arkusz papieru jadalnego
    pisak jadalny
    barwniki jadalne

    pędzelki o różnej grubości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto matrioszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Biszkopt jasny:
    Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żółtka ucieramy z połową cukru na pulchną masę.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
    Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
    Do powstałej masy przesiewamy mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
    Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
    Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
  • 2. Na arkuszu jadalnego papieru, za pomocą jadalnego pisaka szkicujemy matrioszkę. Wycinamy ją.
    Matrioszkę przykładamy do ciasta i za jej pomocą wycinamy kształt w cieście.
    Ciasto przekładamy dżemem.
    Marcepan układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko wałkujemy. Masę przekładamy na ciasto, wygładzamy. Masę lekko zwilżamy wodą i kładziemy na nią narysowany szablon matrioszki. Barwnikami spożywczymi malujemy ciasto.

    Porada:
    Nie musimy używać jadalnego papieru, można malować bezpośrednio na marcepanie, ale na jadalnym papierze jest łatwiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować