Ciasto marchewkowe z kardamonem, kajmakiem i słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, majonez, olej i cukier utrzeć na puszystą masę. Wsypać kawę, kardamon oraz proszek do pieczenia, wlać aromat i ponownie utrzeć. Dołożyć obraną i startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, następnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
2.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Piec 50 – 55 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
4.W garnku umieścić składniki przeznaczone na polewę. Podgrzewać, mieszając, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
5.Masę lekko wystudzić (powinna być jeszcze dość lejąca), następnie równomiernie pokryć nią ciasto. Całość posypać słonecznikiem. Ciasto pozostawić do zestalenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze