Ciasto budyniowe z kajmakiem i słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać 1,5 szklanki mleka. Dodać do niego budynie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Uważać, żeby garnek się nie przypalił. Gorący budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i tak odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę przemieszać mikserem. Cały czas miksując dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm / 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je kajmakiem. Na to wyłożyć połowę masy budyniowej. Wyrównać. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na nie resztę masy budyniowej. Wyrównać. Na masę wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować je kajmakiem i posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić najlepiej na noc do lodówki do stężenia masy.
Komentarze