Ciasto budyniowe z kajmakiem i słonecznikiem w karmelu

4.5 (165 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

ciasto bez pieczenia, w smaku boskie, skradnie serce niejednego łasucha

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300 gram petit beurre kakaowych
    4 budynie śmietankowe z cukrem
    250 gram margaryny Kasia
    1 litr mleka 2%
    250 gram kajmaku
    200 gram słonecznika w karmelu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto budyniowe z kajmakiem i słonecznikiem w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 1,5 szklanki mleka. Dodać do niego budynie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać do uzyskania gęstego budyniu. Uważać, żeby garnek się nie przypalił. Gorący budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i tak odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękką margarynę przemieszać mikserem. Cały czas miksując dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm / 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je kajmakiem. Na to wyłożyć połowę masy budyniowej. Wyrównać. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników a na nie resztę masy budyniowej. Wyrównać. Na masę wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować je kajmakiem i posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić najlepiej na noc do lodówki do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować