Pyszny, puszysty biszkopt o smaku kawy, do tego prażony kokos i rabarbar, a dla zachowania wilgotności – nieco majonezu. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto – w sam raz na niespodziewanych Gości.
55 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru
11 żółtek
11 białek (zimne – z lodówki)
3 łyżki majonezu
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g wiórków kokosowych
250 g oczyszczonego rabarbaru
Biszkopt kawowy z kokosem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, majonez, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, kawę, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
2.Masę przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać pokrojony na małe kawałki rabarbar. Piec 35 - 40 min (180 st. C).
Komentarze