Biszkopt kawowy z kokosem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, puszysty biszkopt o smaku kawy, do tego prażony kokos i rabarbar, a dla zachowania wilgotności – nieco majonezu. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto – w sam raz na niespodziewanych Gości.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 i ½ szklanki cukru
    11 żółtek
    11 białek (zimne – z lodówki)
    3 łyżki majonezu
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g wiórków kokosowych
    250 g oczyszczonego rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt kawowy z kokosem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt kawowy z kokosem i rabarbarem 1. Wiórki uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Rabarbar pokroić na małe kawałki.
    Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, majonez, po jednym żółtku, proszek do pieczenia, kawę, proszek budyniowy. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Biszkopt kawowy z kokosem i rabarbarem 2. Masę przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać pokrojony na małe kawałki rabarbar. Piec 35 - 40 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować