Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo wilgotne a zarazem delikatne ciasto. Do ciasta dodałam przyprawy piernikowej, można dodać tylko sam cynamon. Krem zaromatyzowałam wodą różaną.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g batata
    200 g marchewki
    1 łyżka oleju kokosowego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 jajka
    200 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g mąki krupczatki
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki miodu
    100 g cukru trzcinowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 (8g) cukier z pawdziwą wanilią
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

    Krem:
    300 g serka kremowego typu philadelphia
    150 g cukru
    1,5 łyżki wody różanej

    Dekoracja:
    kandyzowany imbir
    skórka starta z 1/2 limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Starta marchewka i ziemniak 1. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Składniki do ciasta 2. Starte warzywa przełóż do misy miksera, dodaj resztę składników i zmiksuj razem.
  • Ciasto przekrojone na dwie części 3. Okrągłą formę, o śr. 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Ciasto piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie do ostudzenia. Ciasto przekrój na dwie części.
  • 4. Do misy miksera przełóż serek, dodaj cukier i wodę różaną, ubij aż cukier się rozpuści. Miskę wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Blat z kremem 5. Spodni blat ciasta połóż na talerz lub paterę, posmaruj jedną częścią kremu, przykryj drugim plackiem i ten również posmaruj kremem.
  • Ciasto z kremem 6. Limonkę sparz i zetrzyj skórkę na ciasto. Imbir pokrój w drobną kostę i również udekoruj nim ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować