Ciasto malinowo-budyniowe z pianką

5 (1 ocen)

Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki
    4 żółtka
    ew. łyżka śmietany
    20 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    kostka margaryny
    4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    0,8l mleka
    2 budynie śmietankowe

    Pianka:
    4 białka
    3 łyżki cukru
    kisiel malinowy

    ok 30 dag malin
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Pianka

Ciasto malinowo-budyniowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 2. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na ciasto. Rozsypać maliny.
  • 3. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i kisiel. Ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Pianką przykryć maliny.
    Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na malinową piankę. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok pól godziny).

    Podawać posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować