Ciasto malinowo- budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej o wymiarach 36x24. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę pojedyńczo dodajemy cukier, budynie i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na podpieczone ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy powierzchnię.
3.Na pianę wykładamy maliny lekko wciskając je od środka.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.
Komentarze