Ciasto malinowo- budyniowe

0 (0 ocen)

Do ciasta wykorzystałam zamrożone maliny

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    5 żółtek

    Piana:
    5 białek
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru pudru
    oraz
    50 dag malin

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto malinowo- budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta rozkładamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej o wymiarach 36x24. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Drugą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
  • image-0ojay0a 2. Białka ubijamy na sztywną pianę pojedyńczo dodajemy cukier, budynie i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na podpieczone ciasto wykładamy pianę i wyrównujemy powierzchnię.
  • image-0ngvwf5 3. Na pianę wykładamy maliny lekko wciskając je od środka.
  • image-117taur 4. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.
  • image-0espt8g 5. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można użyć innych owoców np. jagód

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Piana z białek Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować