Pyszne ciasto, które na pewno nie sprawi nikomu problemu podczas przygotowywania. Delikatne ciasto na bazie maślanki, pyszny makowy dodatek i chrupiąca kruszonka. Polecam
Ciasto makowo - maślankowe pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
2.Ciasto: Jajka utrzeć z cukrami na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami maślankę, olej. Na samym końcu nie przerywając ucierania wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie zmiksować do powstania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
3.
Wkładka makowa: Białka ubić na sztywno, połączyć delikatnie mieszając łyżką z masą makową, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Komentarze