Ciasto makowo - maślankowe pod kruszonką

1 (1 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasto, które na pewno nie sprawi nikomu problemu podczas przygotowywania. Delikatne ciasto na bazie maślanki, pyszny makowy dodatek i chrupiąca kruszonka. Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Kruszonka:
    140g mąki
    70g cukru
    70g masła
    4 łyżki płatków owsianych

    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki maślanki
    4 szklanki mąki
    ¾ szklanki oleju
    32g cukru waniliowego
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wkładka makowa:
    1 puszka gotowej masy makowej (850 – 900g)
    3 białka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo - maślankowe pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
  • 2. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrami na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać partiami maślankę, olej. Na samym końcu nie przerywając ucierania wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie zmiksować do powstania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  • 3.
    Wkładka makowa: Białka ubić na sztywno, połączyć delikatnie mieszając łyżką z masą makową, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować