Ciasto makowo – borówkowe pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste i pyszne!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    6 jajek
    3 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    250g margaryny
    32g cukru waniliowego
    3 łyżki suchego maku
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 – 400g borówek – mogą być mrożone

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    70 g masła
    70 g cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    2 łyżki płatków owsianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo – borówkowe pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę, wbijając po jednym jajku. Nie przerywając ucierania kolejno wsypywać przesianą mąkę z proszkiem, na przemian z mlekiem. Gdyby ciasto było bardzo gęste dodać trochę mleka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej suchy mak. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto makowe, ułożyć borówki i zalać je ciastem z kakao. Całość posypać kruszonką. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach przez ok. 45 – 50 minut.
  • 2. Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować