Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy, nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier
i żółtka. Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki wody. Pieczemy (blacha 40x25 cm) ok. 25 minut w temp. 180 °C.
2.Piana makowa: białka ubijamy na sztywno i mieszamy z cukrem, makiem
i wiórkami.
3.Piana kokosowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Obie piany pieczemy (blacha
40x25 cm) ok. 30 minut w temp. 180 °C.
4.Krem: do połowy mleka wsypujemy budynie, mąki i cukier. Dodajemy żółtka,
mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy mleko z budyniem. Mieszając, zagotowujemy. Studzimy i ucieramy z masłem.
Komentarze