Ciasto makowo - brzowskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać do konsystencji kruszonki. Dodać żółtka zmieszane z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 2 części (1/3+2/3). Mniejszą porcję ciasta zapakować w woreczek foliowy i dać do zamrażalnika.
2.Do musu brzoskwiniowego dodać kaszę mannę, suchą żelatynę i dokładnie wymieszać.
3.Foremkę o wym 26 x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy rozłożyć równo większą porcję ciasta. Posypać całą powierzchnię bułką tartą. Przełożyć masę makową i równo rozprowadzić.
Na masę makową lekko wciskając, ułożyć biszkopty ciasno obok siebie.
Na biszkopty posypać bułkę tartą i wyłożyć warstwę musu brzoskwiniowego. Wyrównać powierzchnię.
Ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na dużych oczkach tarki, równą warstwą na powierzchni masy brzoskwiniowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, około 45 - 50 minut.
Po ostudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem, lub polewą czekoladową.
Komentarze