Ciasto "łzy szczęścia"

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne ciasto makowo- serowe z płączącą rosą z ubitych białek. Piekłam w dniu, kiedy nasi olimpijczycy w Soczi zdobyli złote medale. Stąd ta nazwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    150 g margaryny
    150 g mąki pszennej, typ 500
    5 żółtek
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg gotowej masy serowej- waniliowej

    Masa makowa:
    300 g sparzonego maku, 3 x zmielonego
    100 g cukru
    150 g miodu rzepakowego
    3 jajka
    aromat migdałowy
    100 g mieszanych bakalii

    Płacząca rosa:
    5 białek
    170 g cukru

    Ponadto:
    12 szt. okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ciasto "łzy szczęścia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie margaryny z cukrem 1. Wykonanie ciasta ucieranego:
    Margarynę ucieramy mikserem z cukrem.
  • ucieranie margaryny, cukru i żółtek 2. Wbijamy po 1 żółtku, ucieramy nadal.
  • przesiana mąka z proszkiem do pieczenia 3. Mąkę z proszkiem- przesiewamy.
  • ucieranie składników z maką 4. Sypkie składniki wsypujemy do miksera. Ucieramy z resztą składników.
  • ciasto ucierane 5. Ucieramy na gładkie ciasto.
  • masa makowa 6. Wykonanie masy makowej:
    Mak sparzamy gorącym mlekiem. Studzimy. Mielimy w maszynce do mięsa.
    Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak, wlewamy miód. Na końcu: aromat migdałowy i bakalie.
    Mieszamy wszystkie składniki razem. Doprawiamy do smaku w razie konieczności- miodem.
  • ubijanie piany 7. Wykonanie "płaczącej rosy":
    Białka ubijamy cukrem na sztywna piane. Powoli wsypujemy cukier, miksujemy.
  • ucierane ciasto w blaszce 8. Składanie ciasta do pieczenia:
    Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem.
    Rozsmarowujemy równo ciasto ucierane.
  • składanie ciasta przed pieczeniem 9. Na ciasto kruche układamy biszkopty w odstępach.
  • masa serowa i makowa na cieście 10. Między biszkopty nakładamy na przemian masę makową i serową.
  • ser biały na cieście- przed pieczeniem 11. Na całość rozsmarowujemy resztę samej masy serowej.
  • upieczone ciasto 12. Ciasto pieczemy w 170 stop. C przez ok. 50 min.Delikatnie wyjmujemy formę.
    Nakładamy wówczas na ciasto- ubitą pianę z cukrem.
    Wkładamy do pieca na ok. 5- 8 min.
    Piekarnik wyłączamy, pozostawiamy w nich ciasto na chwilkę.
  • rosa na cieście 13. Ciasto po ostygnięciu pokryje się rosą.
  • wielkanocna dekoracja ciasta 14. Ciasto, to doskonała propozycja na wielkanocny stół.
  • ciasto "łzy szczęścia" 15. To także smaczny wypiek na uroczystości rodzinne.
  • ciasto "łzy szczęścia" 16. Smacznego :)

Porady

Zamiast gotowej masy serowej, możemy sami przygotować masę z sera białego. Dodajemy utarte masło, żółtka z cukrem, aromat pomarańczowy, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Powinna powstać słodka, gęsta, aromatyczna masa. Suchy mak sparzymy wrzącym mlekiem. Studzimy. A słodkość doprawiamy miodem, najlepiej odpowiedniego smaku. Bakalie sparzmy gorącą wodą, odcedzamy, studzimy. Wymiary blaszki do pieczenia, to 34x23 cm. Ciasto po ostudzeniu, ostrożnie przechylamy i przy pomocy noża- zdejmujemy pergamin. Jest delikatne, wilgotne, smaczne, aromatyczne min do kawki. Dekoracyjne także.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować