Smaczne ciasto makowo- serowe z płączącą rosą z ubitych białek. Piekłam w dniu, kiedy nasi olimpijczycy w Soczi zdobyli złote medale. Stąd ta nazwa.
4.5 (159 ocen)
Porady
Zamiast gotowej masy serowej, możemy sami przygotować masę z sera białego. Dodajemy utarte masło, żółtka z cukrem, aromat pomarańczowy, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Powinna powstać słodka, gęsta, aromatyczna masa. Suchy mak sparzymy wrzącym mlekiem. Studzimy. A słodkość doprawiamy miodem, najlepiej odpowiedniego smaku. Bakalie sparzmy gorącą wodą, odcedzamy, studzimy. Wymiary blaszki do pieczenia, to 34x23 cm. Ciasto po ostudzeniu, ostrożnie przechylamy i przy pomocy noża- zdejmujemy pergamin. Jest delikatne, wilgotne, smaczne, aromatyczne min do kawki. Dekoracyjne także.
Komentarze