Ciasto Lambada

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie ciasto, które posmakuje każdemu :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki oleju
    • kilka kropel olejku pomarańczowego
    • 2 łyżki mąki

    Krem pomarańczowy:
    • 4 żółtka
    • 90g cukru
    • 2 czubate łyżki mąki pszennej
    • 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 400ml soku pomarańczowego (z kartonika 100%)
    • 250g masła w temperaturze pokojowej (użyłam palmy z murzynkiem)

    Galaretka:
    • 2 galaretki pomarańczowe ( można też brzoskwiniową)
    • 900ml wody

    Bita śmietana:
    • 500ml śmietanki kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 śmietan-fixy
    • śnieżka
    • tarta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Sok

Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i olejek, zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Zostawić do wystudzenia.
  • 2. Aby przygotować krem należy większość soku przelać do garnuszka i podgrzewać do zagotowania (pozostawić ok. 1/4 szklanki). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pozostały sok i obie mąki. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę żółtkową przelać do gotującego się soku intensywnie mieszając. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając ugotować budyń. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić całość do całkowitego wystudzenia.
    Masło/margarynę utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu.
  • 3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, używając 900ml wody.
  • 4. Schłodzoną śmietankę krótko ubić, następnie dodać do niej śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i śnieżką i ubijać do uzyskania sztywnej masy.
  • 5. PRZEKŁADANIE CIASTA:
    BISZKOPT - KREM POMARAŃCZOWY - GALARETKA - BITA ŚMIETANA - TARTA CZEKOLADA

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana Sok pomarańczowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować