Ciasto Lambada

4.87 (201 ocen)

Pyszne i proste ciasto na biszkopcie z masą pomarańczową i śmietanową, jest lekkie i orzeźwiające, polecam do małej czarnej.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    1/2 szklanki mąki pszennej

    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki wody

    Masa budyniowa:

    1 litr soku pomarańczowego z kartonu

    2 budynie waniliowe

    1,2 szklanki cukru

    Masa śmietanowa:

    1/2 litra śmietany 30 %

    1/2 szklanki mleka

    1 czubata łyżka żelatyny

    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    czekolada gorzka lub mleczna
Wystaw ocenę:

4.87 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
    Szklankę soku odlewamy, rozrabiamy budynie, pozostały sok zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, wykładamy na upieczony biszkopt, odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę, masę wykładamy na masie budyniowej. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.

Porady

Kroić mocno schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować