Ciasto Lambada

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mega pyszne ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka
    60g drobnego cukru
    65g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Do nasączenia:

    100ml ajerkoniaku
    2 łyżki przegotowanej wody

    Krem pomarańczowy:

    4 żółtka
    90g cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
    400ml soku pomarańczowego (100%)
    250g masła w temperaturze pokojowej

    Galaretka:

    3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe)
    750ml wody

    Bita śmietana:

    200ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Biszkopt:

    Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić.

    Nasączenie:
    Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt.

    Krem pomarańczowy:

    Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę żółtkową wlewamy do gotującego się soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt.

    Galaretka:

    Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową.

    Bita śmietana:

    śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, na końcu wylewamy żelatynę rozpuszczoną w wodzie.Całość mieszamy i wylewamy na zastygniętą galaretkę.
    Do ozdoby na górę użyłam batonika kit kat którego starłam na tarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować