Dosłownie rozpływa się w ustach, pyszne i lekko kwaśne.
Składniki:
600 g mąki krupczatki lub zwykłej pszennej
400 g schłodzonego mieszanego tłuszczu (masło + smalec + margaryna w proporcji 1:1:1)
200 g cukru - ja daję zwykły
cukier wanilinowy
4 żółtka
1 kg wypestkowanych śliwek - ja dałam węgierki
2 łyżki cukru pudru wymieszanego z drugim cukrem wanilinowym do posypania
Ciasto kruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, dodać posiekany tłuszcz i żółtka, wymieszać i w miarę szybko wyrobić.
Jeżeli będzie zbyt rozsypujące się dodać łyżeczkę gęstej śmietany.
Z ciasta uformować dwie kule i wstawić na 1 godzinę do lodówki, lub na 1/2 godz. do zamrażarki.
Blaszkę do pieczenia (wym. 40/25 cm) wyłożyć papierem pergaminowym, jedną część ciasta rozwałkować w miarę możliwości dość cienko, podsypując lekko mąką. Jeżeli ciasto się rwie to nie szkodzi, braki uzupełnić wyklejając dziury ręcznie.
Ciasto na blaszce ponakłuwać widelcem, po to aby od spodu nie powstały pęcherze powietrzne, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na 10 minut, po tym czasie wyjąć, lekko schłodzić.
Połówki śliwek ułożyć gęsto tak aby jedna zachodziła na drugą, teraz wyjąć drugą kulę ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze