Ciasto kruche z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pszenno-razowe ciasto z budyniem i rabarbarem

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej-razowej
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g zimnego masła
    2 jajka
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/2 szklanki płynnego miodu

    rabarbar:
    1/2 kg rabarbaru
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody

    budyń:
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
    350 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto kruche z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z rabarbarem 1. Na stolnicę przesypujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier, siekamy nożem. Dodajemy jajka, miód i zgarniając do środka, zagniatamy ciasto. Uformowaną kulę ciasta dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem (lub tylko wysmarowaną masłem) i podpiekamy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

    Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

    Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

    Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, na rabarbar budyń. Na wierzch dajemy pozostałą część ciasta. Możemy ją rozwałkować i przykryć całość, lub rwać z kuli po kawałku ciasta i układać obok siebie na budyniu jak kruszonkę.

    Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 35-40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować