Ciasto kruche z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesypujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier, siekamy nożem. Dodajemy jajka, miód i zgarniając do środka, zagniatamy ciasto. Uformowaną kulę ciasta dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem (lub tylko wysmarowaną masłem) i podpiekamy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, na rabarbar budyń. Na wierzch dajemy pozostałą część ciasta. Możemy ją rozwałkować i przykryć całość, lub rwać z kuli po kawałku ciasta i układać obok siebie na budyniu jak kruszonkę.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 35-40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze