PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto kruche z rabarbaremhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/42/4ce17f8a3bf86b4477f817014100065f78be5642.jpeg14652200http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-kruche-z-rabarbarem-3
rabarbar:
1/2 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
budyń:
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru (jeśli budyń nie jest słodzony)
350 ml mleka
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto kruche z rabarbarem
1.
Na stolnicę przesypujemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier, siekamy nożem. Dodajemy jajka, miód i zgarniając do środka, zagniatamy ciasto. Uformowaną kulę ciasta dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem (lub tylko wysmarowaną masłem) i podpiekamy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar, na rabarbar budyń. Na wierzch dajemy pozostałą część ciasta. Możemy ją rozwałkować i przykryć całość, lub rwać z kuli po kawałku ciasta i układać obok siebie na budyniu jak kruszonkę.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 35-40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze