Ciasto kruche z porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne ciasto dla tych którzy nie przepadają za słodkimi mdlącymi ciastami...Ciasto jest kwaskowate bez tony cukru budyń i ciasto kruche łamią ten kwaśny smak..

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg. porzeczki czarnej
    250 g. masła
    350 g mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szkl. ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 budyń
    500 ml. mleka
    1-2 łyżki ksylitolu

    cukier puder do dekoracji.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto kruche z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy według przepisu.Studzimy
  • 2. Mąkę proszek do pieczenia cukier mieszamy razem. Dodajemy jajka oraz masło (w tem. pokojowej)
    Zagniatamy
  • 3. 1/3 ciasta zamrażamy.
    Resztą wykładamy blachę (u mnie tortownica tradycyjna około 30 cm średnicy)
  • 4. Ciasto posypujemy porzeczkami i zalewamy budyniem...
    Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta
  • 5. Pieczemy około 30 min. w tem 180 st

Porady

Porzeczki żeby nie była aż tak bardzo kwaśna możemy posypać cukrem. Zamiast tradycyjnej maki pszennej możemy użyć mixu bezglutenowego, dodając 1 jajko więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować