Ciasto kruche z borówką amarykańską

0 (0 ocen)

  • 60 min

Eleganckie kolorowe ciasto w sam raz na sezon

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 budynie malinowe ( po 40g)
    1/2 szklanki oleju

    Oraz:
    40 dag borówek
    masło do formy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kruche z borówką amarykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części (2/5 i 3/5 ), zamrażamy. Blachę smarujemy masłem. Na spod ścieramy na tarce większą część ciasta dociskamy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy ok. 20 minut na złoto. Studzimy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli po łyżce wsypujemy cukry cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie wsypujemy budynie, cały czas miksując. Wlewamy olej miksujemy do połączenia składników. Na spód ciasta wykładamy ubitą pianę i układamy gęsto borówki. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować