Ciasto królewskie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pięknie się prezentuje i też pięknie smakuje :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    3 szklanki mąki
    1,5 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru pudru
    ponadto: 4 łyżki cukru
    1 kisiel żurawinowy (może być o innym smaku)
    2 łyżki kakao
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (400-500ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek. Białka pozostaw, żółtka oraz resztę składników połącz, wyrób ciasto. Podziel na 3 części. Do jednej części dodaj kakao, druga i trzecia część pozostają białe. Jedną białą część rozwałkuj, wyłóż na blachę 24x40 cm. Dwie pozostałe części - białą i czarną włóż do zamrażarki.
  • 2. Ciasto podpiecz ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Na podpieczone ciasto wyłóż dżem porzeczkowy, na dżem zetrzyj ciemne ciasto.
  • 4. Białka ubij z 4 łyżkami cukru, dodaj kisiel, wyłóż na ciemne ciasto. Na pianę zetrzyj pozostałą, białą część ciasta.
    Piecz około 35 min. w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować