Ciasto kolorowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po żółtku. Powoli wlewamy olej. Mieszając, dodajemy po łyżce mąki z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedna część mieszamy z kisielem ananasowym, druga – z truskawkowym. Ciasta wlewamy do 2 blach (25x35 cm) wyłożonych pergaminem. Pieczemy 15 minut w 180 °C.
2.Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podgrzewamy z cukrem, aż będą gorące (nie smażymy). Wsypujemy galaretkę, mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
3.Przygotowujemy piankę: schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Odstawiamy, by lekko stężała. Następnie wlewamy do śmietany, dokładnie mieszamy.
4.Przełożenie: na biszkopt ananasowy wykładamy masę z jabłek, przykrywamy biszkoptem truskawkowym. Wykładamy piankę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze