Kolorowe wydmy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE BISZKOPT CIEMNY:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, powoli dodawać żółtka, ubić na puch. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta na zmniejszonych obrotach "1". Upiec biszkopt. wystudzić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA MAKOWO-KOKOSOWEGO:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i powoli żółtka , ubić na puch, mak wymieszać z kokosem, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Upiec.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce, usmażyć z 1 łyżką masła.Gdy jabłka są usmażone, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, dobrze musimy je rozmieszać odstawiamy do zastygnięcia.
MASA BUDYNIOWA:
Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki, rozmieszać w niej mąki, żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, przygotowany budyń wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń. Studzimy.
Zimny budyń zmiksować z masłem.Na koniec do masy dodajemy kieliszek wódki.
UKŁADANIE CIASTA:
1. biszkopt ciemny
2. masa jabłkowa
3. ciasto makowo - kokosowe
4.masa budyniowa
5. biszkopty maczane w kawie
6. polewa czekoladowa
Porady
Ciasto po przełożeniu schładzamy w lodówce aby dobrze stężało.
Komentarze