KOLOROWE WYDMY Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajne kolorowe ciacho z jabłkami, masą budyniową, kokosem, makiem --kupki smakowe szaleją na sam widok :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    5 jajek
    20 dag cukru
    20 dag mąki + 2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:
    3 białka+ 2 całe jajka
    1/2 szklanki maku
    1/2 szklanki wiórek
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA BUDYNIOWA:
    1/2 L. mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka
    1 kostka masła
    MASA JABŁKOWA:
    1,30 jabłek
    2 galaretki wiśniowe
    1 łyżka masła
    DODATKOWO:
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    filiżanka kawy ( mocnej)
    1 kieliszek wódki
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Kolorowe wydmy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPT CIEMNY:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, powoli dodawać żółtka, ubić na puch. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta na zmniejszonych obrotach "1". Upiec biszkopt. wystudzić.
    PRZYGOTOWANIE CIASTA MAKOWO-KOKOSOWEGO:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i powoli żółtka , ubić na puch, mak wymieszać z kokosem, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Upiec.
    MASA JABŁKOWA:
    Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce, usmażyć z 1 łyżką masła.Gdy jabłka są usmażone, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, dobrze musimy je rozmieszać odstawiamy do zastygnięcia.
    MASA BUDYNIOWA:
    Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki, rozmieszać w niej mąki, żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, przygotowany budyń wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń. Studzimy.
    Zimny budyń zmiksować z masłem.Na koniec do masy dodajemy kieliszek wódki.
    UKŁADANIE CIASTA:
    1. biszkopt ciemny
    2. masa jabłkowa
    3. ciasto makowo - kokosowe
    4.masa budyniowa
    5. biszkopty maczane w kawie
    6. polewa czekoladowa

Porady

Ciasto po przełożeniu schładzamy w lodówce aby dobrze stężało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować