Ciasto kokosowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto, które zrobiło furorę u mnie w domu.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - margaryna: 0.67 opakowania
    - mąka pszenna: 0.67 szklanki
    - kasza manna: 0.67 szklanki
    - WIÓRKI KOKOSOWE DO CIASTA: 0.67 szklanki
    - WIÓRKI KOKOSOWE DO KREMU: 1 szklanka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mleko: 50 mililitrów
    - jajka: 5 sztuk
    - proszek dopieczenia: 1.5 łyżeczki
    - truskawki: 250 gramów
    - śmietana 30%: 330 mililitrów
    - śmietankowy krem do tortów Dr. Oetkera: 1 opakowanie
    - baton princessa kokosowa: 1 sztuka
    - polewa deLuxe mleczna Dr. Otkera: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, wlewamy je do wysokiego naczynia, dodajemy 1/2 szl. cukru pudru i ubijamy na sztywną masę za pomocą trzepaczki Triblada. 2/3 kostki miękkiej margaryny przekładamy do misy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami i dokładnie miksujemy, wlewamy 50 ml zimnego mleka. Na koniec dodajemy ubite białka i ostrożnie je łączymy za pomocą silikonowej łyżki. Tortownicę wykładamy papierem Saga, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, przekrawamy na pół.
  • 2. PRZYGOTOWANIE kremu: W szatkownicy Triblada miksujemy szklankę wiórek kokosowych. Do misy wlewamy śmietanę 30% i chwilkę ubijamy trzepaczką blendera, wsypujemy całe opakowanie śmietankowego kremu do tortów, oraz zmiksowane wiórki kokosowe, dokładnie ubijamy na sztywny krem. Połowę kremu odkładamy do osobnej miseczki. Połowę umytych truskawek kroimy w kostkę i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy i przekładamy na spód ciasta.

    Przykrywamy drugą połówką ciasta, pokrywamy powierzchnię i boki resztą kremu. Na środku układamy 3 truskawki, a wzdłuż rantu ćwiartki truskawek. Wolną powierzchnię posypujemy startą kokosową princessą. A truskawki i boki dekorujemy polewą deLuxe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować