Ciasto kokosowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, wlewamy je do wysokiego naczynia, dodajemy 1/2 szl. cukru pudru i ubijamy na sztywną masę za pomocą trzepaczki Triblada. 2/3 kostki miękkiej margaryny przekładamy do misy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami i dokładnie miksujemy, wlewamy 50 ml zimnego mleka. Na koniec dodajemy ubite białka i ostrożnie je łączymy za pomocą silikonowej łyżki. Tortownicę wykładamy papierem Saga, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, przekrawamy na pół.
2.PRZYGOTOWANIE kremu: W szatkownicy Triblada miksujemy szklankę wiórek kokosowych. Do misy wlewamy śmietanę 30% i chwilkę ubijamy trzepaczką blendera, wsypujemy całe opakowanie śmietankowego kremu do tortów, oraz zmiksowane wiórki kokosowe, dokładnie ubijamy na sztywny krem. Połowę kremu odkładamy do osobnej miseczki. Połowę umytych truskawek kroimy w kostkę i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy i przekładamy na spód ciasta.
Przykrywamy drugą połówką ciasta, pokrywamy powierzchnię i boki resztą kremu. Na środku układamy 3 truskawki, a wzdłuż rantu ćwiartki truskawek. Wolną powierzchnię posypujemy startą kokosową princessą. A truskawki i boki dekorujemy polewą deLuxe.
Komentarze