CIASTO KOKOSOWO - TRUSKAWKOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie!

Idealne na rodzinne Święta, imprezy … albo po prostu do popołudniowej kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    BISZKOPT MAKOWY:

    * jajko – 4 szt

    * cukier – 3 łyżki

    * mąka pszenna – 3 łyżki

    * mak – 3 łyżki

    * sól – 1 szczypta

    * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

    BEZA KOKOSOWA:

    * duże białka – 3 szt

    * cukier – 100 g

    * kokos – 200 g

    KREM BUDYNIOWY:

    * mleko – 450 ml

    * budyń śmietankowy – 1 op

    * cukier – 2 łyżki

    * masło – 200 g

    * cukier pduer – 2 łyżki

    MASA TRUSKAWKOWA:

    * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g

    * cukier – 5 łyżek

    * galaretka truskawkowa – szt

    * budyń śmietankowy – 1 op
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Beza

Ciasto kokosowo - truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT MAKOWY:

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.

    Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy.

    Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dokładnie , ale delikatnie mieszamy szpatułką.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 25 minut/180C bez termoobiegu. Studzimy.

    BEZA KOKOSOWA:

    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos, mieszamy, wylewamy na taką samą blachę jak przy biszkopcie makowym.

    Pieczemy ok. 20 minut/180C. Studzimy.

    KREM BUDYNIOWY:

    Odlewamy 0,5 szkl mleka, dodajemy proszek budyniowy,

    Resztę mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy cały czas mieszając. Studzimy.

    Masło ucieramy z cukrem do białości, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.

    MASA TRUSKAWKOWA:

    Truskawki kroimy w kosteczkę, zalewamy 0,5 szkl wody, dodajemy cukier, gotujemy ok. 5 minut, aż się rozpadną.

    W 0,5 szkl wody rozpuszczamy budyń, wlewamy do truskawek, gotujemy .

    Zdejmujemy z ognia , wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt makowy układamy w foremce, przykrywamy połową kremu budyniowego i wylewany masę truskawkową. Chłodzimy minimum 30 minut.

    Po tym czasie wykładamy resztę remu budyniowego i przykrywamy bezą kokosową.

    Wkładamy do lodówki!

    Ps. jeśli uważacie, że wolicie bardziej miękki biszkopt makowy – nasączcie go słodką herbatą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować