CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE Z KAJMAKOWYM KREMEM Z DODATKIEM RUMU

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na biszkopt na białkach dostałam od sąsiadki, reszta ciasta mojego pomysłu. Ciasto bardzo smaczne, a dodatek rumu zaostrza jego smak.

DanusiaC
  • 90min

Składniki

Biszkopt :
- 10 białek
- 20 dkg cukru
- 17 dkg mąki tortowe
- 0,7 szklanki kokosu
- 0,3 szklanki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- kilka kropel aromatu waniliowego

Krem kajmakowy :
- 0,5 l mleka
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 25 dkg masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 puszki kajmaku clasic
- 2 łyżki rumu

Dodatkowo :
- 1 słoik (1/4 l) dżemu z czarnej porzeczki (u mnie własnej roboty)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- zimna woda przegotowana do zwilżenia biszkoptu

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO KOKOSOWO-MAKOWE Z KAJMAKOWYM KREMEM Z DODATKIEM RUMU

  • 1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Dalej miksować, aż cukier się całkiem rozpuści. Ucierając dodawać po łyżce oleju.
    Przestawić pracę robota na najniższe obroty i ucierając dodawać po 1 łyżce
    mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodać kokos, mak, aromat waniliowy i łyżką delikatnie wmieszać w ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
    Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu, wyjąć i zostawić do wystudzenia.
    Po ostudzeniu, ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • 2. Z 1/2 l mleka i proszku budyniowego ugotować budyń (bez cukru). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
    Dalej ucierając dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Na końcu dodać kajmak, rum i zmiksować na gładki krem.
    Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Pierwszy blat ciasta zwilżamy wodą i smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zwilżamy ją i rozsmarowujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy drugą część kremu, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Jeżeli ciasto mają jeść dzieci, to zamiast rumu dodajemy kilka kropel aromatu rumowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodyciasto-na-każdą-okazjęciasto-na-białkach

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z kremem ananasowym

Dodane przez: Kameleon

Ciasto makowe z kremem ananasowym

Wspaniały krem ananasowy w połączeniu...

Makowo kokosowe z żurawiną

Dodane przez: alaaa

Makowo-kokosowe ciasto z żurawiną

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe...

Makowo-kajmakowa fantazja z truskawkami

Dodane przez: agarybak76

Makowo-kajmakowa fantazja z truskawkami

Pyszne, warstwowe ciasto na makowym...

MAKOWA PANIENKA

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa...

Znacie ciasto Makowa Panienka?...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z GRUSZKAMI

Pyszne ciasto nie tylko świąteczne.

Ciasto kokosowe z kremem

Dodane przez: anik9

Ciasto kokosowe z kremem

To ciasto zawsze się udaje.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE