REKLAMA

Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym

wyświetlono: 1814 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto, mocno czekoladowe z pysznym kajmakowym kremem. Ciasto niezwykle proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Może i jest bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz. A dla wielbicieli czekoladowych smaków będzie doskonałe. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)

opublikowany: 26.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    5 łyżek śmietany 12 %
    4 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem:
    15 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżka cukru pudru
    3 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku

    Dodatkowo:
    dowolna cukrowa posypka
Ocena:

(średnia 4.5 z 164 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste ).
  • 2. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.
  • 3. Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. Masło i kajmak muszą mieć jednakową temperaturę.
  • 4. Dekoracja: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy rozetki na cieście i dekorujemy posypką cukrową.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kinia78

Babeczki czekoladowe z kremem kajmakowym

Puszyste babeczki z delikatnym kremem.

kategoria: Desery babeczki babeczki kajmak krem opublikowany: 24.01.2016 | wyświetlono: 821 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE