Ciasto kokosowo-makowe

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dużo czytam, zwłaszcza książki podróżnicze. Z mężem uprawiam turystykę górską. Słodkości piekę dla wnucząt.

Składniki:

  • Ciasto: 7 białek
    ● po 1 szkl. cukru pudru, wiórków kokosowych i maku
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa budyniowa:
    ● 3 żółtka
    ● 1,5 szkl. mleka
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● łyżka mąki pszennej
    ● kostka masła
    Polewa:
    ● czekolada
    ● 6 łyżek mleka
    Oraz: 3 op. herbatników typu petit beurre
    ● rum
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy i osączamy.
    Białka ubijamy z cukrem na
    sztywno. Wsypujemy mąkę,
    proszek i wiórki. Delikatnie mieszamy.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Połowę mleka zagotowujemy
    z cukrem. Dodajemy resztę mleka
    wymieszanego z mąkami
    i żółtkami. Chwilę gotujemy. Studzimy
    i ucieramy z masłem. Masą
    smarujemy ciasto. Wykładamy
    nasączone rumem herbatniki.
    Czekoladę roztapiamy w gorącym mleku.
    Dekorujemy
    ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować