Pyszne ucierane ciasto z wiórkami kokosowymi, które baaardzo pasują do soczystych truskawek, polecam!
30 min
Dla 8 osób
Składniki:
220 g masła
200 g cukru
3 jajka
3 łyżki mleka
300 g mąki pszennej
70 g wiórków kokosowych
40 g budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
Ciasto kokosowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło wrzucić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę.
Dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dokładnie ucierając. Dodać 3 łyżki mleka, zmiksować całość.
W drugiej misce wymieszać mąkę z wiórkami, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wsypać na 2 razy do pierwszej miski, zmiksować. Nie ubijać zbyt długo.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 27cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Umyte i osuszone truskawki przekroić na pół, ułożyć dowolnie na cieście.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut (do suchego patyczka), wystudzić i pokroić w trójkąty.
Komentarze