Ciasto-keks bananowy z bakaliami

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dobry sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Ciasto to zachowuje świeżość przez kilka dni, smaczne pokrojone w grube kromki i opieczone w tosterze.

Składniki:

  • 4 duże dobrze dojrzałe banany,

    200 g cukru (można użyć brązowego),

    cukier waniliowy,

    150 g miękkiego masła,

    2 jajka,

    1/2 szkl orzechów

    1/2 szkl dowolnych bakalii (skórki pomarańczowe, daktyle, śliwki suszone, żurawina, migdały)

    likier amaretto, lub (lepiej) pomarańczowy,

    3 łyżki jogurtu lub maślanki,

    1/2 łyżeczki sody,

    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    230 g mąki pszennej,

    100 g płatków owsianych lub otrębów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto-keks bananowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki (oprócz cukru) wymieszać. Banany rozgnieść widelcem.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jaja, następnie - wciąż miksując - dodawać na przemian suche składniki i banany. Na końcu dodać jogurt.
  • 3. Wmieszać bakalie (jeśli chcemy - możemy upiec ciasto bez dodawania bakalii). Ja piekę w keksówce 30 cm przez ok 60 - 80 minut. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.

Porady

Ciasto powinno być dobrze zrumienione, ale nie spalone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować