Keks bananowy

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Do przygotowania ciasta można wykorzystać przejrzałe banany, na które nikt się już nie skusi.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 15dag mąki pełnoziarnistej
    10dag mąki tortowej
    5 łyżek płatków owsianych
    10dag orzechów
    Szczypta soli
    0,5 łyżeczki imbiru
    0,5 łyżeczki kardamonu
    0,5 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120ml jogurtu naturalnego
    12dag masła
    3 banany
    7 łyżek cukru
    2 jajka

    65g masła
    2 łyżki mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki ciemnego kakao

    Płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce połączyć obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, przyprawy, posiekane orzechy oraz płatki owsiane.
    W drugiej misce utrzeć na puch miękkie masło z cukrem, ucierając wbić jajka, następnie dodać jogurt i pokrojona na nieduże kawałki banany. Chwilę miksować, aby banany się rozdrobniły.
    Masę bananową połączyć z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w 175stopniach przez 50-60 minut do suchego patyczka.
    Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i udekorować płatkami migdałowymi.

Porady

Ciasto można dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować