Ciasto kefirowe z truskawkami i kruszonką

4.5 (168 ocen)

  • 15 min

Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach!

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30cm

    Ciasto:
    380g kefiru (duży kubek)
    3 szklanki mąki
    ¾ szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    32g cukru waniliowego
    Ok. 500g – 600 g truskawek

    Kruszonka:
    100g margaryny
    100g mąki
    100g cukru
    16g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kefirowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Truskawki umyć i obrać z szypułek. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec cały czas miksując wlewać partiami olej, a następnie kefir. Nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszać. ciasto przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia. Posypać truskawkami i kruszonką. Piec ok. 50 – 60 minut w 190 stopniach, do zrumienienia. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki zagniatać palcami, aż nabiorą postać kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować