Ciasto kawowo śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić. Masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem, po czym wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika. Dodać kawałki czekolady, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Jajko ubić z pozostałym cukrem, wlać ostudzoną mieszankę, krótko zmiksować. Dodać składniki suche, wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec
w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Mus: kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać i lekko ostudzić.
Schłodzony serek mascarpone zmiksować na gładko.Do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady dodać 1-2 łyżki mascarpone, wymieszać, następnie czekoladę połączyć z resztą serka. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy. Ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników.
Ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy. Na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej przez całą noc. Gotowe ciasto posypać z wierzchu równą warstwą kakao. Podawać schłodzone.
Komentarze