Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Ciasto pachnące kawą przełożone powidłami i z delikatną bitą śmietana. Dla tych którzy lubią kawowe wypieki.

Składniki:



  • 2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    4 jajka
    60 g miękkiej margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szkl mleka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    szczypta soli
    powidła śliwkowe
    Bita śmietana
    300 ml zimnej kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić kawę i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 33* 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przeciąć i posmarować powidłami. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście i schładzać około godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć mieloną kawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować