Ciasto kawowe z bitą śmietaną

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

lekkie, puszyste, dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi, kremowymi ciastami

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    * 4 jajka
    * szczypta soli
    * 3/4 szkl cukru
    * 1 op. cukru waniliowego
    * 1 szkl mąki (125 g)
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    * 3 łyżeczki kakao

    Składniki na bitą śmietanę:
    * 75 dag śmietany kremówki
    * 0,5 szkl cukru
    * 1 op. cukru waniliowego
    * 3 śmietan fixy
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Kawy

Ciasto kawowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, po czym ubić na sztywno. Do piany dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta wymieszać z kakao. Porcję ciemnego ciasta nakładać łyżką na jasną warstwę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. i piec ok. 20-25 min.
    Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części. Każdą z nich nasączamy wodą z cytryną i cukrem.
    Następnie przygotowujemy krem. Ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietan - fixy oraz rozdrobnioną kawę.
    Przekładamy nasz biszkopt bitą śmietaną. Dowolnie dekorujemy.

Porady

Jeśli kawę rozpuszczalną mamy w granulkach to aby uzyskać z niej drobny pył, najlepiej przemielić ją w młynku do kawy, a jeśli nie mamy młynka można wówczas wsypać kawę do woreczka foliowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować