Ciasto kakaowe z truskawkami i pianką bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, miękką palmę, kakao, wlać wodę, wbić jajka i mikserem utrzeć gładkie, nie za rzadkie ciasto.
2.Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
3.Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, układać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.
4.W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem, wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.
5.Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C.
6.Po upieczeniu ciasto w formie ciasto dobrze wystudzić.
Komentarze