CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ I BORÓWKAMI - BEZ PIECZENIA

4.5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam!

Serio!

Z ręką na sercu!

Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato!

Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce - możecie śmiało!

Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona!

Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    SPÓD:

    * okrągłe biszkopty - 1 op

    KREM CYTRYNOWY:

    * sok z cytryny - 150 ml + skórka

    * cukier - 180 g

    * budyń śmietankowy bez cukru - 2 op

    * woda - 500 ml

    * żółtko - 3 szt

    * masło - 200 g

    PIANKA:

    * śmietana 36% - 400 ml

    * galaretka cytrynowa

    * cukier puder - 1 łyżka

    * wanilia - 1 laska

    DODATKOWO:

    * galaretka krystaliczna - 2 szt

    * borówki

    * woda + cukier + cytryna - do nasączania
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Pianka

Ciasto cytrynowe z pianką i borówkami - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    KREM CYTRYNOWY:

    Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy sok i skórkę z cytryny, gotujemy.

    Do reszty wody dodajemy żółtka, 2 budynie, mieszamy.

     Budynie wlewamy na gotującą wodę i cały czas mieszając gotujemy gęsty kremowy budyń.

    Odstawiamy do wystudzenia.

    Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń.

    W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku.

    Odstawiamy.

    SPÓD:

    Na blachę wyciągamy biszkopty, nasączamy.

    Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki.

    PIANKA:

    Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową.

    Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki.

    Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy.

    Smacznego!

    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować