CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ LUB JAGODAMI

4.91 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

można wykorzystać inne owoce np wiśnie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kubek /400 ML. Śmietany gęstej 18% lub jogurtu naturalnego / kubek zachować na miarkę/
    3 niepełne kubki mąki
    Szczypta soli
    15 gram proszku do pieczenia
    1,5 kubka cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy 16 gram
    1 kubek oleju słonecznikowego
    2 pudełka po 250 gram borówek amerykańskich lub jagód
    Duża blacha natłuszczona i oprószona bułką tartą.
Wystaw ocenę:

4.91 (158 ocen)

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską lub jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
    Jajka zmiksować i ciągle miksując dodawać stopniowo cukier, potem smietanę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę.
    Gdy dodamy już połowę mąki, wówczas resztę mąki dodawać na przemian z olejem i mieszamy już drewnianą łyżką, bowiem masa jest gęsta.
    Gotowe ciasto przełożyć do blachy.
    Na wierzch rozsypać owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1,30 godz.
    Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować