Ciasto Jadzia z masą grysikową i powidłem

4.5 (190 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Stary, sprawdzony przepis na pyszne ciasto z masą grysikową i powidłem na kruchym cieście.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    50 dkg mąki pszennej
    10 dkg margaryny
    10 dkg miodu
    1 jajo
    4 łyżki mleka
    10 dkg cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Masa:
    2 szklanki mleka ( szklanka ma mieć 250 ml)
    3 łyżki grysiku
    kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 cukru waniliowe

    Polewa :
    3 łyżki matgaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo: powidło śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto jadzia z masą grysikową i powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
    Ciasto : z podanych składników zarobić ciasto na stolnicy .Podzielić na 3 równe części i upiec na złoty kolor. Blacha u mnie ma 37cm x 21cm.
  • 2. Krem :
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać grysik i gotować 10 minut. Wystudzić .Utrzeć z kostka masła.
  • 3. Ułożenie : ciasto + powidło + ciasto + masa+ ciasto +polewa
  • Ciasto Jadzia z masą grysikową i powidłem 4. Polewa :
    Wszystkie składniki dodać do garnka ( kakao musi być przesiane ,żeby nie było grudek ) i lekko zagotować do połączenia wszystkich składników. Wylać na placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować