Ciasto "Jacuś"

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Ciasto kakaowe z ciastem kokosowym połączone z pyszną masą z dodatkiem batoników Jacuś to wszystko razem tworzy wyśmienity duet.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto Kakaowe:
    1 kostka margaryny
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    2 łyżeczki p. do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto Kokosowe:
    4 białka
    15 dag cukru kryształu
    15 dag wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek cukru kryształu
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 batony ,,Jacek,, - adwokatowe
    3 łyżki słodkiego mleka
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto "jacuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec jasny cienki biszkopt.

    Ciasto Kakaowe: Margarynę,mleko,kakao,cukier zagotować i przestudzić . Następnie dodać mąkę,żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.

    Ciasto Kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian : kakaowe i kokosowe. Upiec w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

    Krem: Batony rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i batony. Krem podzielić na 2 części.
    Przełożenie:
    Ciasto kakaowe-kokosowe
    1/2 kremu
    biszkopt jasny
    1/2 kremu
    ciasto kakaowe-kokosowe
    polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować