Ciasto guinness - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Piwo razem z masłem umieścić w rondelku. Podgrzewać do rozpuszczenia się tłuszczu. Garnek zdjąć z ognia wsypać cukier, kakao, dokładnie wymieszać. Jajka ubić i cały czas miksując dodać do nich śmietanę oraz cukier waniliowy. Połączyć z lekko ciepłym piwem. Przesianą mąkę z sodą wsypać do piwnej mieszanki, zamieszać mikserem tylko do połączenia składników. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
2.Masa śmietanowa: Wodę zagotować z 2 łyżkami cukru, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem, do ubitej dodawać po łyżce jogurtu. Dokładnie wymieszać. Na koniec ciągle miksując wlewać jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Udekorować według uznania.
Komentarze