Ciasto Guinness

4.49 (171 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotne, mocno kakaowe, z posmakiem ciemnego piwa Guinness...kawałeczek?

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    440ml ciemnego piwa Guinness
    500g mąki
    4 jajka
    150 g kakao
    440g masła
    600g cukru
    1 szkl śmietany 12% lub 18%
    32g cukru waniliowego
    2 łyżeczki sody

    Masa śmietanowa:
    330 ml śmietany 30%
    180 ml jogurtu naturalnego gęstego lub naturalnego serka kanapkowego
    ¾ szkl wody
    5 łyżek cukru
    3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Piwa

Ciasto guinness - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Piwo razem z masłem umieścić w rondelku. Podgrzewać do rozpuszczenia się tłuszczu. Garnek zdjąć z ognia wsypać cukier, kakao, dokładnie wymieszać. Jajka ubić i cały czas miksując dodać do nich śmietanę oraz cukier waniliowy. Połączyć z lekko ciepłym piwem. Przesianą mąkę z sodą wsypać do piwnej mieszanki, zamieszać mikserem tylko do połączenia składników. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • 2. Masa śmietanowa: Wodę zagotować z 2 łyżkami cukru, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem, do ubitej dodawać po łyżce jogurtu. Dokładnie wymieszać. Na koniec ciągle miksując wlewać jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Udekorować według uznania.
  • 3. Blaszka o wymiarach 25x40cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować