Ciasto grysikowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Miksujemy margarynę z cukrem.
Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym.
Musi nam powstać tj gruba kruszonka.
Dzielimy ja na 2 części .
Jedna wykładamy tortownice o średnicy 26 cm a drugą zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do zamrażalnika.
2. MASA GRYSIKOWA:
Białka ubijamy na sztywno.
Dosypujemy cukier kryształ ciągle miksując.
Wsypujemy kaszę mannę , wlewamy śmietanę i wsypujemy budyń śmietankowy.
Na wyłożone ciasto w formie wylewamy masę grysikową .
Śliwki obsypujemy lekko mąką i układamy na masie grysikowej.
3.Na wierzch ścieramy mocno schłodzone ciasto .
Posypujemy migdałami pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Komentarze