Ciasto FIONA

4 (8 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto - różowa rozkosz dla podniebienia, z masą na soku malinowym, pianką, delicjami i galaretką świetnie się komponuje smakowo.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jaja
    100 g cukru
    4 łyżki mąki
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju

    BUDYŃ MALINOWY:

    900 ml soku malinowego
    3 budynie śmietankowe
    1 łyżka cukru

    PIANKA MALINOWA:

    600 ml śmietany 30%
    2 galaretki malinowe
    2 łyżki cukru pudru

    PONADTO:

    2 opakowania delicji malinowych - 16 sztuk
    2 galaretki malinowe
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasto shrek

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą, jasną masę.
    Mąki przesiać, wymieszać z masą jajeczną. Upiec biszkopt 25x25 cm - 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

    800 ml soku malinowego zagotować z cukrem. W 100 ml soku rozpuścić 3 budynie śmietankowe. Ugotować budyń. Gorącą masę wylać na biszkopt. Wystudzić.

    Na masie malinowej rozłożyć delicje biszkopcikiem do spodu.

    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać tężejące galaretki, rozpuszczone w 250 ml wody. Piankę malinową wyłożyć na delicje, wyrównać masę. Schłodzić.

    Galaretki malinowe rozpuścić w 800 ml wrzątku, wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić.

    Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować