Ciasto Fiona

4.46 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec jasny biszkopt z 4 - 5 jajek.

    Masa budyniowa:
    900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina lub truskawkowego)
    3 budynie malinowe

    Malinowa pianka:
    500 ml kremówki (30 lub 36%)
    1 łyżka cukru pudru
    2 galaretki malinowe

    Dodatkowo:
    2 opakowania malinowych Delicji
    1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa:
    Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
    Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Malinowa pianka:
    Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
    Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę malinową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • 3. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Porady

Do pianki malinowej dodałam szczyptę barwnika różowego, dlatego wyszła taka różowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować