Ciasto Fiona

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Fiona to żeńska wersja zielonego ciasta Shrek. Robię ją z budyniem na bazie malinowego Kubusia, malinowymi Delicjami, delikatną malinową pianką i malinową galaretką. Nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie pachnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 4 duże jajka

    * 4 łyżki cukru

    * 4 łyżki mąki pszennej

    * 1,5 łyżki budyniu waniliowego

    * 2 opakowania cukru wanilinowego

    * 1 szczypta soli


    Masa budyniowa:
    * 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)

    * 3 budynie malinowe (z cukrem, jeśli wolicie ciasta słodsze lub bez, jeśli mniej słodkie)


    Malinowa pianka:
    * 500 ml kremówki (30 lub 36%)

    * 1 łyżka cukru pudru

    * 2 galaretki malinowe

    Dodatkowo:
    * 2 opakowania malinowych Delicji

    * 1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.
  • 2. Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
  • 4. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • 5. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały.

Porady

W sezonie na malinki, warto to różowe ciasto jeszcze przyozdobić świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować