Ciasto Fiona

4.51 (194 ocen)

Ciasto nawiązuje do znanej i lubianej bajki pod tytułem : ”Shrek”. Jednak nie chodzi tu o samego Shreka, a o jego uroczą damę Fionę . Wielowarstwowe ciasto, cudownie pachnące latem i malinami. Delikatna, malinowa pianka rozpływająca się w ustach, delicje i galaretka.Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki budyniu waniliowego
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 szczypta soli
    Masa budyniowa:
    900 ml soku Kubuś (marchew-malina)
    3 budynie malinowe
    Malinowa pianka:
    500 ml śmietany kremówki
    2 galaretki malinowe
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    2 opakowania Delicji malinowych
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 22 x 30, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • 2. Masa budyniowa:
    Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.
  • 3. Malinowa pianka:
    Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
    Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować